Een kat blij senior laten worden

Katten kunnen aardig oud worden. Gemiddeld kunnen de beesten wel vijftien tot twintig jaar oud worden. Na twaalf tot veertien jaar kan een kat als senior worden beschouwd. Met deze ouderdom e jaren plezier komen natuurlijk wel de algemene kwaaltjes kijken. Problemen die mensen ook krijgen wanneer zij ouder worden, zullen ook optreden bij huisdieren. Er zijn dan een aantal dingen wat het baasje kan doen om ervoor te zorgen dat de kat zo veilig en fijn mogelijk een mooie leeftijd haalt. Deze tips staan in deze blog beschreven.

Gevolgen veroudering

Wat zijn de gevolgen van het ouder worden van de kat? Een senioren kat krijgt waarschijnlijk last van spieren en botten. Net zoals bij mensen slijten gewrichten naarmate de beesten ouder worden. Katten lopen minder soepel en ook het rennen, springen en klimmen wordt lastiger. Een kat kan langer nadenken over een sprong die hij voorheen gemakkelijk gedaan zou kunnen hebben, zoals een sprong op de bank. Door de verminderde flexibiliteit zal het een kat minder goed lukken om zichzelf te likken, waardoor het dier er wat meer onverzorgd uit zou kunnen zien.

Naast deze problemen hebben oudere katten vaak een verminderde eetlust, omdat het reuk- en smaakvermogen afneemt en gebitsproblemen toenemen. De werking van de darmen vermindert daarnaast ook, waardoor katten gewicht kunnen verliezen. Nierfalen worden veel gezien. Dit is te herkennen aan een verminderde eetlust, veel plassen en drinken en braken.

Oudere katten slapen meer, maar wel lichter. De conditie van de vacht neemt af naarmate de kat ouder wordt, waardoor zij minder goed bestand zijn tegen kou en regen.

Als laatste kwaaltje wat hier genoemd wordt, is hyperthyreoïdie. Dit betekent een te snel werkende schildklier. Hierdoor kunnen katten last krijgen van gewichtsverlies en hartproblemen.

Tips

Wat kan iemand doen om het de kat zo makkelijk mogelijk te maken? Allereerst: de dierenarts. Katten laten weinig tot niet zien wanneer zij pijn hebben of ongemak voelen. Het is dus belangrijk om goed op te letten op wat een kat doet en of dit verandert over de weken en maanden heen. Is dit zo? Dan is het aan te bevelen om naar de dierenarts te gaan. Sowieso is het een goed plan om ongeveer twee keer per jaar naar de dierenarts te gaan, om de kat te laten checken.

Daarnaast kunnen er aanpassingen gedaan worden aan de leefomgeving. Zo hoeft een kat minder te springen en bewegen. Een opstapje naar de bank of een andere favoriete slaapplek is een tip. Ook een kattenbak met een lagere instap maakt het leven makkelijker voor de senioren kat.

Wat is het beste kattenvoer voor oudere katten? Senioren katten hebben voldoende natvoeding nodig, omdat de dagelijkse behoefte hiervan groter is. Daarnaast is het makkelijker voor katten op te eten.

Omdat katten zichzelf minder goed kunnen likken, is het belangrijk om hen genoeg te kammen. Zo komt hier niet overal haar en ziet de kat er meer verzorgd uit. Ook nagels horen op tijd geknipt te worden.

Katten zullen veelal wat meer werk worden naarmate zij ouder worden, maar er zijn een aantal makkelijke aanpassingen om te maken om ervoor te zorgen dat de kat blij oud wordt.

Recommended Articles