In deze maatschappij kan het lastig zijn om er een gezond slaapritme op na te houden. Zeker als het druk is in onze gewone dag en daarmee in onze gedachten. In deze blog vertel ik je hoe je jouw slaapritme kan verbeteren of weer op de rails krijgt. Er is immers niets zo lekker als een goede nacht met acht uur rust. Lees je mee?

Creëer een rustige slaapomgeving

Zorg ervoor dat je slaapkamer rustig en comfortabel is. Vermijd felle lichten en harde geluiden. Investeer in een goed matras en kussens die passen bij jouw slaaphouding. Ook de kleuren in de kamer kunnen een verschil maken. En natuurlijk de raamverduistering. Ga voor een mooi DUO rolgordijn. Dit gordijn is verduisterend maar je kan met een rolgordijn een deel van het licht doorlaten als je wil. Bestel een DUO rolgordijn verduisterend op maat voor jouw raam en maak jouw slaapkamer af.

Maak een slaaproutine

Probeer elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Door je lichaam aan een routine te laten wennen, kom je beter in slaap en ook kan dit het wakker worden makkelijker maken. Een slaapritme kan van alles inhouden. Zorg ervoor dat de activiteiten die je doet ervoor zorgen dat je ontspant en niet te veel na hoeft te denken.

Beperk cafeïne en alcohol

Cafeïne en alcohol kunnen beide de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Beperk daarom het gebruik van deze stoffen, vooral 's avonds. Eigenlijk wordt het afgeraden om deze stoffen te nuttigen na vier uur ’s middags. Je zal merken dat het gebrek aan cafeïne en suiker je slaapritme ten goede komt. Veel mensen merken na een verandering in het nuttigen hiervan meteen een verschil. Het is wellicht iets om te proberen, zodat je kan zien of het voor jouw een verschil maakt.

Blootstelling aan blauw licht

Het blauwe licht van elektronische schermen kan de productie van melatonine verstoren, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van je slaap-waakcyclus. Probeer daarom minstens een uur voor het slapen gaan je telefoon, tablet en computer uit te schakelen. Het liefst twee uur omdat niet alleen het blauwe licht je slaaphormonen kan verstoren, ook is wat we doen met blauwe licht schermen vaak erg stimulerend waardoor onze hersenen moeilijk tot rust komen. En die rust is wel belangrijk zodat we in slaap komen en mentaal uit kunnen rusten omdat we in onze slaap de gebeurtenissen van de dag verwerken.

Recommended Articles