Wat doet een audicien? 

Een audicien wordt ook wel een hoorspecialist genoemd. Hij neemt gehoortesten af, past gehoorapparaten aan en is dan ook gespecialiseerd in audiologische apparaten. Of u nu voor het eerst bij een audicien langs gaat omdat u bang bent voor gehoorverlies, of aanpassingen aan het gehoorapparaat nodig heeft; een audicien staat voor u klaar. Ook als u slecht ter been bent.  

Hoe werkt een gehoortest? 

Bent u bang dat u gehoorverlies of hoorproblemen heeft? Dan is het verstandig om dit te laten onderzoeken. U kunt dit laten uitzoeken door de KNO-arts, maar u kunt er ook voor kiezen om bij een audicien langs te gaan. U krijgt dan een gehoortest. Hiermee wordt gemeten wat de conditie van uw gehoor is. Zo weet de audicien of uw gehoor goed functioneert, of er een oorzaak van de problemen is en of het oor naar behoren werkt.  

Tijdens de gehoortest zult u een koptelefoon op krijgen. Er worden verschillende harde, zachte, hoge en lage piepjes ten gehore gebracht waarbij u laat weten of u ze hoort en aan welke kant u ze hoort. Daarna wordt uw gehoor getest op spraak. Hierbij spreekt de audicien tegen u en moet u herhalen wat er gezegd is. Na de gehoortest worden de gegevens verwerkt en bespreekt de audicien samen met u het resultaat.  

Het verschil tussen een audicien en een audioloog 

Er kan nog wel eens wat verwarring bestaan tussen de audicien en audioloog. Een audicien neemt de gehoortesten af, zorgt dat eventuele aanpassingen aan het gehoorapparaat uitgevoerd worden en kan reparaties uitvoeren. Is de audicien van mening dat er sprake is van een complex gehoorprobleem? Dan kan hij u doorverwijzen naar een audioloog. De audioloog voert vervolgens onderzoek aan het gehoor en de evenwichtsfuncties uit. Hij is een technisch specialist, geen medisch specialist.  

Audicien aan huis laten komen 

Het kan voorkomen dat u slecht ter been bent en daardoor niet in de gelegenheid bent om af te reizen naar een audicien. Dan kunt u gebruik maken van een audicien bij u aan huis. Op die manier hoeft u uw huis niet uit, bent u in een vertrouwde omgeving en u kunt het gehoortoestel direct goed testen. U kunt er ook voor kiezen om een online gehoortest uit te voeren, al zal deze niet zo precies zijn als een test uitgevoerd op locatie. Denkt u dat uw gehoor is verslechterd en vindt u het soms lastig om gesprekken te volgen? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een gehoortest.   

Recommended Articles